Nadat Paul van Leeuwenkamp (Den Haag, 1955) afstudeerde als bioloog en nog even Bibliotheek- en documentatiekunde deed, kwam hij terecht in de ICT, waarin hij bijna veertig jaar werkzaam was, aanvankelijk als COBOL-programmeur, later als ontwerper en informatieanalist. Met zijn vrouw en twee dochters woont hij al vele jaren in Utrecht. Sinds zijn tienerjaren is hij volleyballer (in 2021 gestopt), schaker (hij leert het maar niet) en schrijver.
Paul werd in 1978 lid van het NCSF en in 1979 verscheen zijn eerste verhaal in Holland SF. Dat was het begin van de rest.
Verhalen verschenen in tijdschriften (SF Terra, Rigel Magazine, Fantastische Vertellingen, SF Gids, Manifesto Bravado, Cerberus, Lava, atmoSFeer, Ator Mondis, Ballustrada, Concept, Wonderwaan) en verzamelbundels zoals Ganymedes, Ragnarok, en recenter Wereldbedenkers (2017), Nieuw-West Side stories (2018), EdgeZero, De beste Nederlandse genreverhalen uit 2019/2021 (2020/2022), Wonderwaan 50 (2020). Een aantal sciencefictionverhalen werd gebundeld in Plasmadromen (Verschijnsel, 2007), gevolgd door het gratis ebook De schaal van offerande (2012).
Rond de eeuwwisseling was hij geregeld terug te vinden in de top tien van de Paul Harland Prijs / Millennium Award / King Kong Award, de oudste verhalenwedstrijd voor fantastische verhalen, met een 2de en 3de plaats als hoogste noteringen.
Hij was vier keer jurylid/voorselecteur bij deze wedstrijd.
Enkel verhalen schreef hij samen met Gust van Brussel, en één verhaal met Jos Lexmond.
Zijn gedichten werden meerdere keren bekroond, onder meer met de Poëzieprijs van de Stad Sint Truiden (1991). Ze werden gebundeld in Brede gebaren (1992), Als een huis (1996) en Krabbels op de krant (2004). Met de Amsterdamse schrijver Meurs A.M. stelde hij een bloemlezing samen van de gedichten van Gust van Brussel, Het onbereikbare licht (Book:light, 2014), een auteur waarover hij een lang essay schreef dat verscheen in Gust van Brussel: veelzijdig auteur (2004). Zijn gedichten verschenen in diverse tijdschriften (Ballustrada, Concept, Meander, Appel, Lava, De gekooide roos, Begane Grond, En er is), losse publicaties (Zwolsche Courant, Tuinscheurkalender) en verzamelbundels als Een geluk als nieuwe wijn geschonken, de 100 beste gedichten uit De Gedichtenwedstrijd 2019.
Aan het literaire tijdschrift Ballustrada levert Van Leeuwenkamp vooral proza, maar voor de rubriek Laaglandse poëzie stelde hij een aflevering samen met stadsdichters (2009).
In het Utrechtse Griftpark werd een gedicht van hem in messing vereeuwigd.
In 2014 verscheen bij Stichting Fantastische Vertellingen Voor de geboorte, een roman in verhalen en andere teksten die het eerste deel vormt van De boeken van tijd van leven. Het tweede deel, Corresponderend, verscheen in 2022.
Werk werd in zeer geringe mate, vertaald in het Engels en Duits (Rund um die Welt, 2016).
Vanaf 1998 schreef Van Leeuwenkamp recensies en korte essays voor de Vlaamse Bibliotheken (VLABIN, Bibnet) die voor een deel werden gepubliceerd in de tijdschriften Leesidee, De Leeswolf en De Leeswelp, en verder terecht kwamen in gespecialiseerde databases en op CD-Rom. Het publiceren van recensies en essays breidde zich uit naar tijdschriften Concept, Holland SF, Meander, Ballustrada en Fantastische Vertellingen, waar hij tegenwoordig in de colofon wordt aangeduid als “minister van kritiek”.
Hij was redactielid bij Schreef en Holland SF, is nog steeds vaste medewerker bij Ballustrada.
In 2013 verscheen bij Stichting Fantastische Vertellingen een dubbelDVD met het interview dat Jeroen Kuypers (Max Moragie) begin dat jaar met hem had. In dat jaar werd hij ook bekroond met de Bemoste Beeld-prijs voor zijn werk binnen de fantastische literatuur.
Sinds 2013 is hij samen met Remco Meisner samensteller van de jaarlijkse Ganymedes-verzamelbundel met fantastische verhalen en gedichten, waarin zo’n beetje alle Nederlandstalige schrijvers zijn terug te vinden.