Gast: Sonja Boschman

Sonja (1988) is in 2015 afgestudeerd als Egyptoloog, een academisch traject dat ze afwisselde met het schrijven van avonturenromans gesitueerd in het oude Egypte. Ze houdt echter evenveel van de toekomst als ze verzot is op het verleden. In haar schrijven combineert ze dan ook de genres science fiction en historische fictie/fantasy met haar ervaring als geschiedkundige en haar voorliefde voor (dode) talen. Dit levert niet alleen verhalen met een academische knipoog op, maar zorgt daarnaast voor meer woordgrappen dan wellicht gezond is.

Het zal geen verrassing zijn dat het merendeel van haar huidige projecten zich of in het oude Egypte afspelen, of daar zijdelings wat mee te maken hebben – van een voortzetting van de Oud Egyptische mythologische tradities in romanvorm tot een letterlijke mix-up van SF werelden en het hof van Amenhotep III die ze samen met Marleen Oosterbaan schrijft. Het zal evenmin onverwacht zijn dat haar bijdragen op HSFCon gaan over hoe de geschiedenis een rijke bron van inspiratie kan zijn niet alleen in fantasy, maar juist ook in science fiction. Immers: the past does not repeat itself, but it rhymes.

Gast: Paul van Leeuwenkamp

Nadat Paul van Leeuwenkamp (Den Haag, 1955) afstudeerde als bioloog en nog even Bibliotheek- en documentatiekunde deed, kwam hij terecht in de ICT, waarin hij bijna veertig jaar werkzaam was, aanvankelijk als COBOL-programmeur, later als ontwerper en informatieanalist. Met zijn vrouw en twee dochters woont hij al vele jaren in Utrecht. Sinds zijn tienerjaren is hij volleyballer (in 2021 gestopt), schaker (hij leert het maar niet) en schrijver.

Paul werd in 1978 lid van het NCSF en in 1979 verscheen zijn eerste verhaal in Holland SF. Dat was het begin van de rest.
Verhalen verschenen in tijdschriften (SF Terra, Rigel Magazine, Fantastische Vertellingen, SF Gids, Manifesto Bravado, Cerberus, Lava, atmoSFeer, Ator Mondis, Ballustrada, Concept, Wonderwaan) en verzamelbundels zoals Ganymedes, Ragnarok, en recenter Wereldbedenkers (2017), Nieuw-West Side stories (2018), EdgeZero, De beste Nederlandse genreverhalen uit 2019/2021 (2020/2022), Wonderwaan 50 (2020). Een aantal sciencefictionverhalen werd gebundeld in Plasmadromen (Verschijnsel, 2007), gevolgd door het gratis ebook De schaal van offerande (2012).
Rond de eeuwwisseling was hij geregeld terug te vinden in de top tien van de Paul Harland Prijs / Millennium Award / King Kong Award, de oudste verhalenwedstrijd voor fantastische verhalen, met een 2de en 3de plaats als hoogste noteringen.
Hij was vier keer jurylid/voorselecteur bij deze wedstrijd.
Enkel verhalen schreef hij samen met Gust van Brussel, en één verhaal met Jos Lexmond.

Zijn gedichten werden meerdere keren bekroond, onder meer met de Poëzieprijs van de Stad Sint Truiden (1991). Ze werden gebundeld in Brede gebaren (1992), Als een huis (1996) en Krabbels op de krant (2004). Met de Amsterdamse schrijver Meurs A.M. stelde hij een bloemlezing samen van de gedichten van Gust van Brussel, Het onbereikbare licht (Book:light, 2014), een auteur waarover hij een lang essay schreef dat verscheen in Gust van Brussel: veelzijdig auteur (2004). Zijn gedichten verschenen in diverse tijdschriften (Ballustrada, Concept, Meander, Appel, Lava, De gekooide roos, Begane Grond, En er is), losse publicaties (Zwolsche Courant, Tuinscheurkalender) en verzamelbundels als Een geluk als nieuwe wijn geschonken, de 100 beste gedichten uit De Gedichtenwedstrijd 2019.
Aan het literaire tijdschrift Ballustrada levert Van Leeuwenkamp vooral proza, maar voor de rubriek Laaglandse poëzie stelde hij een aflevering samen met stadsdichters (2009).
In het Utrechtse Griftpark werd een gedicht van hem in messing vereeuwigd.

In 2014 verscheen bij Stichting Fantastische Vertellingen Voor de geboorte, een roman in verhalen en andere teksten die het eerste deel vormt van De boeken van tijd van leven. Het tweede deel, Corresponderend, verscheen in 2022.
Werk werd in zeer geringe mate, vertaald in het Engels en Duits (Rund um die Welt, 2016).

Vanaf 1998 schreef Van Leeuwenkamp recensies en korte essays voor de Vlaamse Bibliotheken (VLABIN, Bibnet) die voor een deel werden gepubliceerd in de tijdschriften Leesidee, De Leeswolf en De Leeswelp, en verder terecht kwamen in gespecialiseerde databases en op CD-Rom. Het publiceren van recensies en essays breidde zich uit naar tijdschriften Concept, Holland SF, Meander, Ballustrada en Fantastische Vertellingen, waar hij tegenwoordig in de colofon wordt aangeduid als “minister van kritiek”.
Hij was redactielid bij Schreef en Holland SF, is nog steeds vaste medewerker bij Ballustrada.
In 2013 verscheen bij Stichting Fantastische Vertellingen een dubbelDVD met het interview dat Jeroen Kuypers (Max Moragie) begin dat jaar met hem had. In dat jaar werd hij ook bekroond met de Bemoste Beeld-prijs voor zijn werk binnen de fantastische literatuur.

Sinds 2013 is hij samen met Remco Meisner samensteller van de jaarlijkse Ganymedes-verzamelbundel met fantastische verhalen en gedichten, waarin zo’n beetje alle Nederlandstalige schrijvers zijn terug te vinden.

Gast: Anna Mattaar

Anna Mattaar ontwikkelde als tiener haar schrijfvaardigheid op schrijffora en organiseerde schrijfwedstrijden en andere activiteiten via haar eigen forum Het Leesbeest. Ze studeerde ‘iets met games en theater’, maar het geschreven woord bleef trekken, dus nam ze de inzichten uit die andere manieren van verhalen vertellen mee terug naar het schrijversschap. Sinds 2021 helpt ze onder de naam Fictera Schrijfcoaching andere schrijvers om hun eigen unieke schrijfproces te vinden en hun verhalen op papier te laten aansluiten bij de visie in hun hoofd. Dat doet ze bijvoorbeeld met artikelen over schrijven, persoonlijke coaching en feedback op verhalen.

In 2015 verscheen een verhaal van haar hand in de Engelstalige bundel In Memory: A Tribute to Sir Terry Pratchett en in 2022 kreeg haar verhaal Rot(s)profetie een eervolle vermelding in een wedstrijd van Fantasize. De meeste schrijfenergie steekt ze echter in de verhalen en romans in en rond het land Mennistriam. De novelle Winterwaker, eind 2022 verschenen in de bundel Werelden ontwaken, is daarvan de eerste publicatie.

Anna’s verhalen kenmerken zich door immersieve wereldbouw en een focus op de persoonlijke worstelingen van personages die vaak buiten de bestaande hokjes vallen. Ze raakt niet snel uitgepraat over onderwerpen als structuur en opbouw van een spannend verhaal, karakterontwikkeling van personages, en allerlei schrijftechnieken om je lezers zo volledig mogelijk mee te nemen in je fantasie.

Gast: George van Hal

George van Hal (1980) is sterrenkundige van opleiding en wetenschapsredacteur bij de Volkskrant. Daar schrijft hij voornamelijk over sterrenkunde, natuurkunde en ruimtevaart, onderwerpen waarover hij inmiddels ook zeven populairwetenschappelijke boeken heeft gepubliceerd. 

Naast schrijven over wetenschappelijke doorbraken – denk aan alles van elementaire deeltjes tot de mysteriën van de diepe kosmos – duikt hij ook regelmatig in de ware wetenschap achter sciencefictionverhalen. Want of het nu gaat om reizen door de tijd, de ontwikkeling van intelligente robots, de zoektocht naar buitenaards leven of zelfs om superhelden en zombies: achter zulke thema’s uit Hollywoodfilms en sciencefictionboeken schuilt vaak intrigerende échte wetenschap.

Daarover vulde hij dik een jaar een vaste rubriek in de krant, maakte er meerdere videocolumns over voor televisieprogramma Atlas op NPO2 en publiceerde er twee boeken over: ‘Robots, aliens en popcorn (Atlas Contact, 2015) en ‘Van lightsaber tot tijdmachine’, dat in mei verschijnt bij uitgeverij Nieuwezijds. Tot slot geeft hij over wetenschap en sciencefiction regelmatig publiekslezingen, door het hele land (en in Vlaanderen), en van wetenschapsfestivals en schouwburgzalen tot in de buurtbioscoop.

Gast: Nicole Leclercq

Liefhebbers van steamy urban fantasy kunnen hun hart ophalen bij de Engelstalige boekenreeks van Nicole Leclercq. Haar trilogie gaat over Erin, een jonge vrouw, die als kind op mysterieuze wijze een ritueel heeft overleefd. Door het ritueel heeft zij de krachten gekregen van de wezens die destijds wel zijn vermoord en hun geesten laten haar niet met rust.

In Nicoles eerste boek ‘Touched by Madness’ wil Erin zo graag van die geesten af, dat ze teruggaat naar haar geboortedorp op zoek naar antwoorden. Alleen trekt ze daarmee wel de aandacht van een sexy vampier van wie ze niet weet of hij haar wil kussen of leegzuigen. Ze realiseert zich snel dat ze hem op afstand moet houden…

‘Touched by Madness’ werd door de lezers van ManyBooks uitgeroepen als ‘best paranormal’ in december 2019. Nicoles boekenreeks kan je het beste vergelijken met die van Charlaine Harris (van de True Blood tv serie) en Kim Harrison.

Nicole biedt lezers die zich aanmelden voor haar nieuwsbrief een gratis exemplaar aan van ‘Touched by Fear’, een novelle over Erins tijd in een psychiatrische inrichting, waar ze gedwongen wordt de confrontatie aan te gaan met de boosaardige dokter die haar stalkt, evenals met de verleidelijke geest van een warlock die haar blijft proberen te verleiden om aan zijn eisen toe te geven. Aanmelden kan via: http://nicoleleclercq.com/newsletter.html.

Naast de Erin Holland series is in 2021 ook de novelle ‘Hunted’ uitgebracht waar Alana ontdekt dat ze van feeën afstamt. Feeën die erg ver gaan om haar naar hun wereld te lokken…

Sinds mei 2022 werkt Nicole als Business Developer aardwarmte voor Energie Beheer Nederland. Ze past ook op de katten (en hamsters) in haar wijk.